Persoonlijk

Jolanda Schouten

Jolanda Schouten - Haptotherapeut

Vanaf 1997 ben ik werkzaam geweest in de psychiatrie en in de jeugdzorg. In mijn werkervaring heb ik veel gezien in hoe een kind of volwassene zich probeert staande te houden in alles wat hij/ zij meemaakt of overkomt. Dit uit zich niet alleen in psychische problemen maar ook in lichamelijke en sociale problemen. In de hulpverlening werden die gebieden vaak los van elkaar behandeld, binnen een protocol. Ik kwam tot de conclusie dat deze manier van werken niet bij mij past. De mens is meer dan alleen zijn psyche, sociaal netwerk of zijn lichaam. Zij zijn te onderscheiden, maar niet te scheiden. Ik zocht naar een andere manier van hulpverlenen en kwam terecht bij de opleiding voor Haptotherapie in Doorn.

Hier werd ik bevestigd in mijn gevoel van de holistische mens. Iedereen is anders en heeft zijn eigen verhaal, dit verhaal bestaat uit het geheel van je psyche, je sociale netwerk en je lichaam. In onze cultuur wordt het voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. Haptonomie brengt je weer in contact met het voelen en je gevoelsleven, in samenhang met het denken en je sociale relaties.

Haptotherapie is een gezamenlijke zoektocht naar wat jouw lijf je te vertellen heeft. Bijvoorbeeld in wat je wel en niet wilt, in het aangeven van grenzen, in het aangaan van contact, in verwachtingen, etc. Mijn therapeutische kracht ligt in mijn rustige en zorgvuldige benadering, ik nodig je uit je (niet helpende) patronen te ontdekken en samen naar alternatieven te zoeken.

Mijn vooropleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening heb gevolgd aan De Horst (later Hoge school Utrecht – cum laude). In 2016 ben ik afgestudeerd GZ-Haptotherapeut aan de Academie voor Haptonomie in Doorn.

Naast mijn praktijk voor haptonomie in Brummen ben ik sinds 2018 werkzaam als docent aan de Academie voor Haptonomie. Ook ben ik werkzaam als haptotherapeut bij Poliklinische Revalidatie Nederland, locatie Doetinchem.

Tevens houd ik mijn kennis en handvaardigheid bij door diverse bij- en nascholingen:

 • Medische basiskennis (2016)
 • Specialisatie Trauma en Haptotherapie (Academie voor Haptonomie Doorn, 2019):
  • Trauma en Haptotherapie
  • PTSS
  • CPTSS
 • Wetenschappelijk onderzoek voor Haptotherapeuten (RINO Amsterdam, 2020)
 • Psychopathologie en de DSM-5 (Sociale Academie Utrecht, 2021)
 • Schuld en Schaamte (Academie voor Haptonomie, 2021)
 • Het Dragende Midden (Academie voor Haptonomie, 2021)